Tygblöjor

Inför den här bebisen var jag sugen på att prova att använda tygblöjor. Med Kasper hade vi för dåliga tvätt- och torkmöjligheter plus att det kändes krångligt då. Men de första veckorna med Lukas kände jag mer och mer hur dåligt det känns att kasta såna mängder blöjor som det blir med en bebis så jag ville verkligen prova nåt annat. Efter att ha läst på litegrann bestämde jag mig för att jag ville ha ett system där en tar ur och tvättar en del av blöjan vid blöjbyten, inte hela blöjan. Av en slump var det första lämpliga jag hittade att köpa i en köp och sälj-grupp formsydda blöjor med PUL-skal, så det har vi provat och det fungerar jättebra! För icke-insatta är det inre tygskiktet sytt precis som en vanlig blöja fast i ett uppsugande tyg som alltså tvättas, och utanpå där sätter man på ytterliggare en blöja (PUL-skal i vårt fall, men man kan även använda t,ex, ullbyxor) som håller vätan inne. Typ. Googla om ni vill veta mer… Jag tycker detta fungerar jättebra, det är enkelt och tar bara lite mer tid än engångsblöjor gör. Tvättningen är lätt, bara att köra i 60 grader och låta torka, vilket även det går ganska fort. Jag har börjat köra de i torktumlaren lite snabbt den sista torktiden eftersom mina formsydda är av frotté vilket annars blir lite stelt och strävt efter tvätt.

Än så länge använder vi tygblöjor här hemma och engångs vid längre utflykter och nätter, vi får se om vi fortsätter så eller kanske även provar på nätterna framöver. När vi är ute i skogen eller iväg på andra längre aktiviteter känns det ändå lättast att köra på engångs.

Självklart (för mig) kör vi även, precis som vi gjorde med Kasper, EC, dvs pottar bebisen när han visar tecken på att behöva kissa eller bajsa. Det gör dels att vi får ett färre antal blöjor med kiss och ffa bajs men hjälper även bebisen att tömma tarmen ordentligt.

Tygblöjor och pottningen har såklart gjort att vår soptunna inte längre blir så överfull och det känns som ett bra litet steg i rätt riktning mot att slänga mindre. Vi använder oxå tvättlappar i tyg eller tvättar bebisens rumpa i rinnande vatten. Det finns så många fler delar i hushållet som vi kan ställa om till ett mer hållbart tänk, jag har ett par småsaker till som jag tänkte införa relativt omgående, men vi har såklart även möjlighet att göra större grejer, som t.ex. odla. Det är bara synd att jag har helt ogröna fingrar och Markus helt saknar intresse för grönsaksodling. Jag skulle verkligen vilja odla lite egna grönsaker, men det känns inte som att jag skulle lyckas genomföra det till skörd, tyvärr. Vi får se.

2 kommentarer

  1. Vad kul! Vi var ju helt sålda på tygblöjor. Och det blev en start på att byta ut allt mot tvättbara alternativ. Jag får en kick av att vi har så lite sopor. Är väl lite knäpp 😁😉

  2. Attractive component to content. I simply stumbled upon your website and in accession capital to claim that I get in fact loved account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing in your augment and even I success you get right of entry to persistently rapidly.|

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s