Odling

Jag har länge önskat att jag kunnat något om odling, tyvärr har det verkligen inte varit min grej, varken blommor eller grönsaker, någonsin. När jag och Markus flyttade ihop gjorde jag ett tappert försök att odla i ett trädgårdsland. Visst kom det upp en del grönsaker, men Faile åt upp nästan allt (inkl icke uppgrävda morötter) och det Faile inte ville ha blev stående. Sedan grävdes landet bort och blev hundgård.

Men i år gör jaget nytt försök, på ny plats. Det ska gå! Tillsammans med Markus föräldrar har vi ett land som är plöjt och bearbetat med traktor och redskap. Där har vi potatis, gul lök, röd lök, schalottenlök, morötter, lite bondbönor och lite grönkål. Sedan har jag gett mig på ytor som tidigare varit odlade, men nu bara bestod av kirskål i mängder. Där har vi grävt bort översta lagret med jord och sedan grävt två rejäla bäddar som gödslats med djupströbädd från fåren. I de båda bäddarna har jag sått bondbönor, sockerärtor, lite mer morötter, spenat, sallat, purjolök, salladslök. Jag har även sått och planterat squash och körsbärstomater i kruka, liksom basilika. Frösådder som inte planterats ut ännu är chili och paprika, tagetes, purjolök och broccoli. Jag tycker att jag har tagit i lite i mängd, och det var meningen, men jag tror att jag kommer tycka att det var alldeles för lite av det mesta, utom löken och broccolin om de lyckas. Men jag ser i år som ett test-år där jag ska försöka få in lite rutin för att odla. Det är ju slöseri att bo som vi gör med de förutsättningar vi har och inte odla egna grönsaker. Tänk vilken känsla att kunna äta måltider helt bestående av egenodlade grönsaker och rotfrukter med kött från våra egna djur!

En kommentar

  1. Wow! Jag tycker ju inte om att ha jord på händerna men jag försöker faktiskt börja tänka lite odling jag med. Men vi tar det lååångsamt och i år blir det bara försök med tomater.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s