Mat intro!

Då har vi börjat lite med matintro för Lukas. Egentligen ska vi nog vänta nån vecka till innan vi börjar på ”riktigt” eftersom han inte sitter själv än och inte heller är 6 månader gammal, men vi tjuvstartar lite. Vi kommer introducera mat genom blw (baby led weaning) precis som vi gjorde med Kasper. I princip innebär det att barnet själv styr sitt intag av mat och vi bara erbjuder lämpliga matbitar. Bebisen ammas fortfarande fritt och kommer så göra länge än. Vid blw får bebisen äta samma mat som övriga familjen och blir på så vis van vid olika konsistenser och smaker direkt. Lukas har stoppat i sig och svalt eller försökt svälja en pastabit, grötpinne, banan, morot och potatis hittills. Han har kväljts lite och det ÄR jobbigt att titta på, men det är oxå så bebisar lär sig hantera mat. De har en utmärkt kväljningsreflex som används långt innan det är någon risk för att barnet sätter i halsen.

För många runt om verkar detta sättet att introducera mat vara i det närmaste provocerande, vi varken mosar eller matar eller köper några barnmatsburkar – lär han sig någonsin äta?! Ja, det gör han. I sitt tempo, men vi har inte bråttom, äta mat ska de ju göra hela livet sen.

En kommentar

  1. Jag älskade blw, tycker det var super! Mest att kunna erbjuda vad jag åt och slippa ta med särskild mat hela tiden. Plus så häftigt att se dem utforska maten och lära sig själv hela processen 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s